Skol­porträtt av Alströmer­gymnasiet

Alströmgymnasiet ETG College - arbetslaget

Alströmergymnasiet El- och energiprogram har ett intag på 26 elever varje år. Programmet har två inriktningar: Elteknik och Automation. De har jobbat med ETG sedan hösten 2016 och de första eleverna som läste enligt ETG-konceptet gick ut våren 2020 – mitt under brinnande pandemi. 

Alströmer­gymansiet i Alingsås

Alströmergymnasiet ligger i Alingsås kommun inte långt från Göteborg. Alingsås är känt för att vara en stad med caféer men också att kommunen arrangerar Lights in Alingsås som även El- och energiprogrammet är delaktiga i. Alströmergymnasiet gör en hel del elinstallationer tillsammans med ljusdesigners från hela värden. Det brukar vara cirka 70 000 personer som går den årliga slingan.  

Vi kan rekommendera att ni gör ett besök på Lights in Alingsås eller besöker oss när vi bygger upp slingan. 

Stefan Achilles, programansvarig El- och Energiprogrammet
På Alströmergymnasiet går det cirka 1 300 elever. Dessa är uppdelade på fjorton nationella program. Skolan har även en nationell idrottsutbildning (NIU) där det tidigare år gått elever från Finland och Tyskland.

El- och energi­programmet på Alströmer­gymnasiet

Alströmergymnasiet har varit en ETG-skola sedan hösten 2016. El- och energiprogrammet har ett intag på 26 elever varje år med två inriktningar; elteknik och automation. De är sex ordinarie lärare i arbetslaget och eftersom det är få som söker inriktingen Automation har de en lärare som får uppbackning av de andra. Stefan Achilles delar ansvaret som programansvarig med matematikläraren Therése. Till hösten 2021 startar de ett nytt projekt där matematikläraren kommer arbeta i några yrkeskurser, bland annat Ellära 1 och Mekatronik 1.

Det kan vara mycket att arbeta med vissa perioder men när hela arbetslaget drar åt samma håll känns det riktigt bra.  

Stefan Achilles, programansvarig El- och Energiprogrammet

Samverkan med företag

Genom samverkan, regelbundna möte och samtal har de byggt upp ett gott samarbete med programrådet. De har också via Stefans kollega Ulf byggt upp en bank av företag som hjälper dem med APL-platser.  

I samband med en granskning av skolinspektionen fick vi höra från företagen att de märker en avsevärd förbättring de senaste fem åren, det kan man leva länge på. Vi hamnade på delad förstaplats tillsammans med en annan skola i just ämnet Ellära.  

Stefan Achilles, programansvarig El- och Energiprogrammet

Program­ansvarig Stefan Achilles

Jag började arbeta på Alströmergymnasie hösten 2015. Min tidigare bakgrund och grund har jag som flygplanselektriker. Via några andra företag började jag som yrkeslärare hösten 2003 i Trollhättan – där vi också var en del av ETG familjen.

Mina tankar om ETG College

Jag brinner verkligen för ETG och tycker konceptet är helt fantastiskt; det har varit en resa men nu är vi inne på att examinera elever för andra gången. Vi hoppas på att ännu fler blir godkända detta år. 

Alströmgymnasiet ETG College - Stefan Achilles

Nyhetsarkiv

Bildbomb från Yrkeslärarkonferensen

Bildbomb från Yrkeslärar­konferensen

Bildbomb från den 1-2 november när lärare och rektorer träffades på Yrkeslärarkonferensen. Dagarna blev en succé med mängder av möten, kunskapsinhämtning och diskussioner. Kolla in bilderna – är du med på någon?

Läs mer »