Elektriker­podden med ETG-Henric

Elektrikerpodden

Elektrikerpodden träffar Henric Andersson, Utvecklingsledare på ETG College, och pratar om yrkeslärare. Bakgrunden till att podden bjudit in Henric är för att han reagerat kraftigt på man i ett tidigare avsnitt av podden raljerar över El- och energiprogrammet. 

Elektrikerpodden om yrkeslärare

Det var i mars 2022 som Henric Andersson tillsammans med Anton Torgnysson intervjuas av Peter och Billy som driver Elektrikerpodden. Anton jobbar som yrkeslärare på El- och energiprogrammet på Lagmansgymnasiet i Vara och det är i ett klassrum på den skolan som avsnittet spelas in.

– Det är en podcast på cirka en timme på ren västgötska med fyra pôjkar ifrå schlätta, berättar Henric och skrattar.

Raljerade över El- och energiprogrammet

Anledningen till att de gör ett avsnitt där yrkeslärarna är i fokus bero på ett tidigare avsnitt där Henric reagerade på tonen, fördomarna och bilden av hur El- och energiprogrammen ser ut på skolorna runt om i Sverige. Så här beskriver Elektrikerpodden själv avsnittet:

I tidigare avsnitt har vi litegrann raljerat över vad som sker på elprogrammen i skolorna. Det gillade inte Henric! Henric skrev ett mail till oss och tyckte att nu va det dags för lärarna att få sändningstid. Perfekt, sa vi. Hittar du en ”ung” lärare som vill ställa upp kommer vi – Anton Torgnysson ställde upp direkt och har en bra bakgrund som både elektriker och egen firma. Båda brinner för eleverna och yrket. Vi pratar om utmaningarna i och med generationsskiftet, hur lärarna behöver ta ett större socialt ansvar, hur gör vi programmen intressanta för andra grupper i samhället, tekniska utmaningar, digitalisering, praktik, hur kan leverantörerna stötta mm.

Komplexiteten i att vara yrkeslärare

– Vi fick till ett samtal kring komplexiteten i att vara yrkeslärare och vilka utmaningar det innebär, berättar Henric. Förutom att ha koll på vad som händer inom den tekniska världen och hålla sig uppdaterad så gäller det också att lära sig leda, hantera och vägleda ungdomar i utbildning med allt som tillkommer uppgiften. 

Behöver företagen

I podden pratar Henric och Anton också om vad skolorna behöver av branschen när det kommer till APL-platser, handledare och förebilder.

– De veckorna som eleverna är ute på APL är direkt avgörande för hur bilden av yrket skapas. Vi lärare är oerhört tacksamma för allt som företagen gör för skolorna och samarbetet mellan bransch och skola. Just samarbetet är en av de viktigaste faktorerna för att locka fler att söka till El- och energiprogrammet och att få fler att ta chansen att bli yrkeslärare.

I podden berättar jag också vad ETG College är och hur vi jobbar med yrkesutbildningarna inom konceptet.

Henric Andersson, ETG College

Om Elektrikerpodden

Elektrikerpodden är en podcast av och med Peter Fransson och Billy Fransson. På Elektrikerpoddens webbsida kan man läsa om dem:

Vi älskar el. Billy & Peter är två grabbar från Grästorp. Billy är 30 år och jobbar idag som projektledare i Trollhättan men är bosatt i Göteborg, pluggat upp elbehörighet och kommer bidra med härlig stämning och mycket elkunskap. Peter är 36 år och har en lång historia inom grossen där han arbetade under cirka 10 år. Peter kommer inte delta med någon elkunskap för det har han inte men ett himla gött humör.

Nyhets­arkiv

Bildbomb från Yrkeslärarkonferensen

Bildbomb från Yrkeslärar­konferensen

Bildbomb från den 1-2 november när lärare och rektorer träffades på Yrkeslärarkonferensen. Dagarna blev en succé med mängder av möten, kunskapsinhämtning och diskussioner. Kolla in bilderna – är du med på någon?

Läs mer »