Paul Håkansson sponsrar Yrkeslärar­konferensen

Paul Håkansson

Man kan nog inte ha gått en eltekniskt inriktad utbildning utan att ha stött på någon lärobok som Paul Håkansson är författare till. Omkring trettiofem titlar har det blivit hittills.  Det började för ungefär tjugofem år sedan när han valde att sluta som elektriker och satsa på läraryrket, vilket ledde in honom i författandet.

Paul Håkansson – läromedels­författare

I samband med sin lärarutbildning kom han i kontakt med ECY Elbranschens Centrala Yrkesnämnd och blev så småningom också ämnesexpert för el- och energiutbildningar vid Skolverket. Han hade också ett nära samarbete med EIO (nuvarande Installatörs­företagen). Pauls yrkesliv som lärare blev att utbilda på dagarna och skriva läromedel på nätterna. Paul skrev för läromedelsföretaget Liber, men ger sen två år tillbaka ut sina läromedel i egen regi.

– Jag är ju en skrivande person. Och med min erfarenhet som elektriker, ämnesexpert och ny som lärare visste jag vad som behövdes, säger Paul Håkansson.

Mitt viktigaste fokus nu är att ha nära kontakt med lärarna och att stödja dem i deras arbete.

Lättläst och lättbegripligt

Paul menar att bra läromedel kännetecknas av att innehållet har en bra progression genom alla kurser inom ämnesområdena. Det behöver vara lättläst och lättbegripligt. Bilder måste ha nära anknytning till verkligheten och man får inte ta någon kunskap för given när man skriver.

Elbranschen, regler och material förändras kontinuerligt. För att hålla sig à jour med vad som händer tar Paul gärna hjälp av duktigt folk i sitt nätverk, läser allt han kommer över, besöker mässor och går ofta själv på kurser. Utöver skrivandet håller Paul själv också kurser, bland annat för lärare och yrkesverksamma elektriker.

Yrkeslärarkonferensen är ett perfekt tillfälle för Paul Håkansson och hans läromedel att återigen få möta landets el-telelärare.

– Tanken är att försöka visa mig på fler mässor och göra skolbesök, så att landets alla lärarna får lära känna Paul Håkansson igen. Mitt viktigaste fokus nu är att ha nära kontakt med lärarna och att stödja dem i deras arbete, säger Paul Håkansson.

Läromedel i två världar

Paul Håkansson jobbar nu på att hans läromedel ska kunna nås även i den digitala världen, men tror samtidigt att vi behöver leva i två världar framöver – att både böcker och digitala läroverktyg har sin plats för en lång tid framöver. Paul märker absolut att det blir allt fler vuxenstuderande i branschen och att yrkesväxling kommer att bli allt vanligare. Efterfrågan på kortare utbildningar verkar också öka enligt Paul.

Vad hade Paul Håkansson gjort om han inte hade skrivit kurslitteratur och läromedel?

– Jag är verkligen en projektnisse. Att skapa något genom noggrann planering, bra struktur och idogt arbete, som sen ger en själv eller andra njutning och/eller glädje är en obeskrivligt härlig känsla. I mitt fall gäller projekten oftast byggnationer.

Vi avslutar intervjun med att Paul visar upp sin hemsida som handlar om hans tjänsteutbud och även byggnationen av sitt eget hus fyllt med smarta lösningar (IoT-projektet).

Yrkeslärar­­konferensen

Årets viktigaste konferens för de som jobbar med elutbildning på gymnasiet eller inom vuxenutbildning. Konferensen arrangeras av ETG College och ECY Elbranschens centrala yrkesnämnd.

I år går konferensen av stapeln den 1-2 november 2022 på Skogshem & Wijk, Lidingö.

Nyhets­arkiv

Tegelbruksskolans Arbetslag

Årets arbetslag 2023

Tegelbruksskolan målmedvetna arbete har gett resultat. 2021 examinerades den första kullen elever från skolan och under efterföljande år har arbetslaget visat ett imponerande engagemang för att utveckla både sin egen verksamhet och ETG-konceptet.

Läs mer »