Lars Brandin ny Utvecklings­ledare på ETG

Lars Brandin

Lars Brandin är det senaste tillskottet till ETG College. Med mer än tjugo års erfarenhet av utbildningsfrågor, och då närmast från yrkeshögskolans värld, är han ett bra tillskott till ETG-gänget. De som mest kommer märka att Lars börjat hos oss är automationsgänget. 

Lars Brandin tar plats i ETG-gänget

Det senaste tillskottet till ETG College är en 57-årig stockholmare som har jobbat med utbildningsfrågor på olika sätt i mer än tjugo år. Lars Brandin kommer närmast från yrkeshögskolans värld, där han senast var delaktig i starten av utbildningarna Automationsspecialist samt Marintekniker vid Campus Nynäshamn.

I rollen som Utvecklingsledare har Lars ett särskilt ansvar för att fortsätta utveckla Automationsutbildningen. Som Utvecklingsledare är han självklart också delaktig i andra uppgifter inom ETG College, men fokuset initialt är att stabilisera automationsområdet och att organisera en gedigen referensgrupp/branschråd för Automationsutbildningen.

Branschen är i ett skriande behov av duktiga industrielektriker och automationskunniga elektriker. Med det kvalitetsfokus som ETG College har kan vi bidra med att elever får en utbildning med efterfrågade kunskaper på hög nivå. Jag ser verkligen fram emot att få vara en del av den kompetensuppbyggnaden.

Lars Brandin, Utvecklingsledare ETG College

Intresset för el väcktes i tonåren

Redan i 14-årsåldern började Lars att hjälpa till i grannens elfirma under lov och ledigheter. Det väckte intresset för elektrikeryrket. Lärlingstiden och åren efter gymnasiet gjordes på dåvarande BPA, som serviceelektriker, hissmontör och en del ute på byggen.

Efter några år i branschen blev det studier på universitetet med en civilekonomexamen som slutresultat. Det ledde in Lars på utbildningsområdet med arbete bland annat på utbildningsdepartementet, Södertörns högskola och yrkeshögskola.

Kraft och energi

För att hitta kraft och energi  ägnar sig Lars åt egen träning och umgänge med familjen, och då särskilt barnbarnen. Som ung var ishockey det stora intresset, med SM-silver och spel för Stockholms TV-pucklag som största meriter.

– Som född i tok-stan så är jag självklart SSK:are, det finns i blodet. Pratar vi fotboll så finns såklart inget annat än Bajen. Jag vet till exempel att det finns vissa som tror att Anders Svensson är Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna. Men det beror nog mest på historielöshet. Det epitetet tillhör givetvis ”Nacka” Skoglund, säger Lars Brandin och ler nöjt.

I mer vuxen ålder blev det karaten som tog över, med träning och tävling på såväl nationell som internationell nivå i stilarten Kimura Shukokai Karate. Tävlandet är över sen ett par år men det talas om att det ska införas en klass för 60+, så vi får se om vi kanske får heja på Lars i något tävlingssammanhang. Oavsett så fortsätter han med träningen och då och då görs fortfarande en del inhopp som instruktör. Det viktigaste för Lars är ändå att träna för hälsan och det sociala umgängets skull.

– En fråga som jag ofta får när jag berättar att jag håller på med karate är vilken färg jag har på bältet. Har man hållit på i mer än tjugo år är det ganska troligt att färgen är svart, berättar Lars som har 5:e dan (fem graderingar på svart bälte).

Nyhets­arkiv

Bildbomb från Yrkeslärarkonferensen

Bildbomb från Yrkeslärar­konferensen

Bildbomb från den 1-2 november när lärare och rektorer träffades på Yrkeslärarkonferensen. Dagarna blev en succé med mängder av möten, kunskapsinhämtning och diskussioner. Kolla in bilderna – är du med på någon?

Läs mer »