Yrkeslärar­konferensen 2023, vilken succé!

Yrkeslärarkonferensen 2023

Yrkeslärarkonferensen 2023 belyste vikten av nya kompetenser hos nyutbildade elektriker i en teknikintensiv framtid, med fokus på AI, BIM och digitala verktyg. Denna årliga händelse har blivit en viktig samlingspunkt för lärare och rektorer inom elutbildning, som söker kompetensutveckling, nätverkande och inspiration.

Yrkeslärarkonferens 2023

Vi kände höga förväntningar efter förra årets framgångsrika konferens, och i år har vi överträffat oss själva! Med ett helhetsbetyg på imponerande 8,68, bevisar Yrkeslärarkonferensen att den bara blir bättre för varje år. “Jätteintressant, håller på att leka lite med AI nu och senast använde jag det i undervisningen i kursen om larm”, skriver en av deltagarna i utvärderingen, vilket visar på innehållets inspirerande kraft.

Till årets konferens välkomnade vi 110 deltagare, en dynamisk blandning av lärare, rektorer, SYV, mentorer och APL-samordnare. Deltagarna representerade en spännande mix av professionella från både gymnasieutbildning och vuxenutbildning, vilket bidrog till ett rikt och mångfacetterat erfarenhetsutbyte.

Det är en ära att se hur Yrkeslärarkonferensen varje år samlar framstående lärare och rektorer från stora delar av Sverige. Jag är stolt över vårt team och alla deltagare och utställare som bidrog till att göra denna konferens till en källa för inspiration och kunskapsutbyte. Tack till alla som deltog och bidrog till att göra Yrkeslärarkonferensen 2023 till en minnesvärd händelse.

Nya tekniker kräver nya kompetenser

Årets konferens bjöd på en imponerande line-up av talare och ämnen som berikade vår kunskap och inspirerade till nyskapande inom utbildningsvärlden. Med ett innehållsbetyg på över 7 av 10 möjliga på samtliga programpunkter, är det tydligt att evenemanget fångade deltagarnas intresse och engagemang.

I den tankeväckande inledande panelen deltog Installatörsföretagens ordförande Johnny Petré och elsäkerhetsexperten Cecilia Axelsson tillsammans med Örjan Johansson från ATEA Skola. De samtalade om hur nya teknologier kräver nya kompetenser, vilket satte tonen för konferensen. Dag två fortsatte med en uppföljande panel där Christina Sevebo Riis från Lidingö Elektriska, Jonas Brännström från Nexans Sweden, Alexander Hellström från Hager Electro och vår utvecklingsledare Henric Andersson  delade sina insikter om digitala verktygs inverkan på elektrikerns arbete.

Utforskande av AI och dess potential

Vi gjorde även en djupdykning in i AI-världen. Först ut var AI-professor Linda Mannila, som belyste hur chatbots kan vara en kreativ resurs för lärande och i lärarens arbete. Göran Adlén, trendspanare och omvärldsanalytiker, fortsatte temat genom att utmana oss att förstå hur dagens och kommande generationer tar in information och hur AI kan vara en allierad i detta. Han uppmanade oss att vara “digiloga” – en blandning av analogt och digitalt i undervisningen. Joakim Flink band ihop de teoretiska sessionerna med en workshop om AI:s praktiska användning i undervisningen, och gav deltagarna konkreta tips och verktyg för att komma igång.

BIM i undervisningen

En viktig del i programmet var fokus på BIM. Johannes Ris från Byggstyrning avslöjade vinsterna med det ritningslösa bygget, medan Patrik Lundqvist från AEC introducerade oss till BIM-Huset; ett verktyg som ECY utvecklat tillsammans med ett antal yrkesnämnder och BIM Alliance för att utbilda i BIM. “Tror starkt på den metoden, men jag och min kollega är inte riktigt överens på den punkten.”, skriver en av deltagarna i utvärderingen. Det visar på vikten av att vi fortsätter trycka på vikten av BIM i undervisningen.

Nyheter inom läromedel och teknik

Förutom det innehållsrika programmet var det fjorton utställare på plats som visade upp sina senaste innovationer inom läromedel, tekniska hjälpmedel och material, vilket var mycket uppskattat av deltagarna.

Under middagen, som var en tid för samvaro och skratt, bjöd Caroline Ravn, en av världens främsta kvinnliga magiker, på underhållning.

Tack och framåtblick

Stort tack till alla inblandade på ECY och ETG College samt Skogshem & Wijk. Genom vårt samarbete fortsätter vi att driva utbildning inom elteknikbranschen framåt.

Yrkeslärarkonferensen 2023 i bilder

Bläddra igenom vårt omfattande bildgalleri från Yrkeslärarkonferensen 2023 och se om du kan hitta dig själv eller någon du känner! Varje foto fångar de unika ögonblicken och engagerade deltagarna som tillsammans skapade denna minnesvärda händelse. Hur många bekanta ansikten kan du räkna till? Ta del av konferensens dynamik och glädje, och återupplev de inspirerande stunderna

Fotograf: Anja Callius

Nyhets­arkiv

Yrkeslärarkonferensen 2023

Yrkeslärarkonferensen 2023 – en succé!

Yrkeslärarkonferensen 2023 blev en milstolpe inom elutbildning, samlande över hundra engagerade deltagare för djupgående diskussioner kring AI, BIM och framtidens teknologier. Med framstående talare från olika sektorer, betonade konferensen vikten av nya kompetenser för elektriker i en alltmer teknikorienterad värld – en verkligt framgångsrik och upplysande händelse.

Läs mer »

Vi söker nya kollegor!

Vill du arbeta med utbildnings­frågor utifrån ett bransch­perspektiv? Vi söker nya kollegor som har adekvat yrkes­erfarenhet från elteknik­branschen med erfarenhet från utbildning och undervisning.

Läs mer »
Yrkeslärarkonferensen 2023

Yrkeslärarkonferensen 2023 – en succé!

Yrkeslärarkonferensen 2023 blev en milstolpe inom elutbildning, samlande över hundra engagerade deltagare för djupgående diskussioner kring AI, BIM och framtidens teknologier. Med framstående talare från olika sektorer, betonade konferensen vikten av nya kompetenser för elektriker i en alltmer teknikorienterad värld – en verkligt framgångsrik och upplysande händelse.

Läs mer »