Så här var yrkeslärar­konferensen

Yrkeslärarkonferensen

Yrkeslärarkonferensen är årets största händelse för de som jobbar på ett El- och energiprogram. Årets konferens gav bland annat en insyn i BIM, ämnesbetygsutredningen och om lärande i en digital miljö.

Årets yrkeslärarkonferens gavs digitalt under två halvdagar. Konferensen var fylld med intressanta föredrag som både inspirerade och fördjupade vår kunskap.

Förebild och företrädare

Vi fick träffa Pontus Slättman som är verkställande direktör för World Skills Sweden. Han berättade om deras verksamhet och om det viktiga uppdrag som yrkeslärare har både som förebild och företrädare för sin branschen.

Extra roligt för ETG var att WorldSkills Sweden hade valt att lyfta fram en av våra egna partnerskolors yrkeslärare, Ulf Österlindh Universitetsholmen Malmö i en nyproducerad reklamfilm med budskapet att locka fler till att bli yrkeslärare, berättar Henric Hagberg från ETG.

BIM

BIM som står för Building Information Modeling har och kommer ha än större plats som verktyg för att samarbeta kring ett bygge. Om detta berättade Johan Stribeck och tog Slussen som exempel. Ett bygge som uteslutande använder BIM – det finns inga ritningar i pappersform. Mårten Lindström som var den efterföljande föredragshållaren betonade vikten av att föra in BIM i undervisningen.

Dag två var det ett mer riktat fokus på lärare. Jörgen Tholin presentrade Ämnesbetygsutredningen och berättade dels om bakgrunden till utredningen, hur de jobbat och de förslag som utredningen presenterat.

Lärare i en digital värld

Att vara lärare i en digital värld har verkligen ställts på sin spets under den rådande pandemin. Ole Lidegran pratade om just detta och tog upp en mängd tips och trix för hur man som lärare kan effektivisera sin digitala undervisning med hjälp av läroplattformar, videomöten och så kallade flippade klassrum.

Vi är varandras arbetsmiljö

Som avslutning på konferensen inspirerade Kjell Dahlin om hur vi genom vårt bemötande kan vara med och skapa en positiv arbetsplats. Han tog upp vikten av att se varandra och bekräfta varandra – oavsett vem man är och vem den andra är.

Lyckad konferens

Yrkeslärarkonferensen hade i år cirka sextio unika deltagare och hos många satt säkert mer än en person vid skärmen.

Vi på ETG och ECY som anordnare för konferensen tackar för all respons och hoppas att vi kan genomföra Yrkeslärarkonferensen 2021 så som vi är vana vid och där vi får chans att mingla och nätverka med alla fantastiska yrkeslärare.

Senaste inläggen
Inspirerande dagar för yrkeslärare

Lärare och skolledare träffades för att utveckla sig inom bland annat pedagogik, ledarskap och neurovetenskap. Dagarna blev en succé, fylld med kompetensutveckling och intressanta möten.

Bildbomb från Yrkeslärarkonferensen
Bildbomb från Yrkeslärar­konferensen

Bildbomb från den 1-2 november när lärare och rektorer träffades på Yrkeslärarkonferensen. Dagarna blev en succé med mängder av möten, kunskapsinhämtning och diskussioner. Kolla in bilderna – är du med på någon?

Lars Brandin
Utvecklingsledare Lars Brandin

Lars Brandin är det senaste tillskottet till ETG College. Med mer än tjugo års erfarenhet av utbildningsfrågor, och då närmast från yrkeshögskolans värld, är han ett bra tillskott till ETG-gänget. De som mest kommer märka att Lars börjat hos oss är automationsgänget.

yrkeslärarkonferensen
Yrkeslärar­konferensen – du kommer väl!

Äntligen är det dags att vi ska få ses! Ämnen på årets konferens är elsäkerhet, attraktivitet, ledarskap och modernt lärande. Bland annat får du möta elsäkerhetsexperten Cecilia Axelsson och prisbelönte föreläsaren Erik Fernholm.