Så här var yrkeslärar­konferensen

Yrkeslärarkonferensen

Yrkeslärarkonferensen är årets största händelse för de som jobbar på ett El- och energiprogram. Årets konferens gav bland annat en insyn i BIM, ämnesbetygsutredningen och om lärande i en digital miljö.

Årets yrkeslärarkonferens gavs digitalt under två halvdagar. Konferensen var fylld med intressanta föredrag som både inspirerade och fördjupade vår kunskap.

Förebild och företrädare

Vi fick träffa Pontus Slättman som är verkställande direktör för World Skills Sweden. Han berättade om deras verksamhet och om det viktiga uppdrag som yrkeslärare har både som förebild och företrädare för sin branschen.

Extra roligt för ETG var att WorldSkills Sweden hade valt att lyfta fram en av våra egna partnerskolors yrkeslärare, Ulf Österlindh Universitetsholmen Malmö i en nyproducerad reklamfilm med budskapet att locka fler till att bli yrkeslärare, berättar Henric Hagberg från ETG.

BIM

BIM som står för Building Information Modeling har och kommer ha än större plats som verktyg för att samarbeta kring ett bygge. Om detta berättade Johan Stribeck och tog Slussen som exempel. Ett bygge som uteslutande använder BIM – det finns inga ritningar i pappersform. Mårten Lindström som var den efterföljande föredragshållaren betonade vikten av att föra in BIM i undervisningen.

Dag två var det ett mer riktat fokus på lärare. Jörgen Tholin presentrade Ämnesbetygsutredningen och berättade dels om bakgrunden till utredningen, hur de jobbat och de förslag som utredningen presenterat.

Lärare i en digital värld

Att vara lärare i en digital värld har verkligen ställts på sin spets under den rådande pandemin. Ole Lidegran pratade om just detta och tog upp en mängd tips och trix för hur man som lärare kan effektivisera sin digitala undervisning med hjälp av läroplattformar, videomöten och så kallade flippade klassrum.

Vi är varandras arbetsmiljö

Som avslutning på konferensen inspirerade Kjell Dahlin om hur vi genom vårt bemötande kan vara med och skapa en positiv arbetsplats. Han tog upp vikten av att se varandra och bekräfta varandra – oavsett vem man är och vem den andra är.

Lyckad konferens

Yrkeslärarkonferensen hade i år cirka sextio unika deltagare och hos många satt säkert mer än en person vid skärmen.

Vi på ETG och ECY som anordnare för konferensen tackar för all respons och hoppas att vi kan genomföra Yrkeslärarkonferensen 2021 så som vi är vana vid och där vi får chans att mingla och nätverka med alla fantastiska yrkeslärare.

Senaste inläggen
Lars Brandin
Utvecklingsledare Lars Brandin

Lars Brandin är det senaste tillskottet till ETG College. Med mer än tjugo års erfarenhet av utbildningsfrågor, och då närmast från yrkeshögskolans värld, är han ett bra tillskott till ETG-gänget. De som mest kommer märka att Lars börjat hos oss är automationsgänget.

yrkeslärarkonferensen
Yrkeslärar­konferensen – du kommer väl!

Äntligen är det dags att vi ska få ses! Ämnen på årets konferens är elsäkerhet, attraktivitet, ledarskap och modernt lärande. Bland annat får du möta elsäkerhetsexperten Cecilia Axelsson och prisbelönte föreläsaren Erik Fernholm.

Elektrikerpodden
Elektrikerpodden med ETG-Henric

Elektrikerpodden träffar ETG-Henric och pratar om yrkeslärare. Bakgrunden till att podden bjudit in honom är för att han reagerat kraftigt på man i ett tidigare avsnitt av podden raljerar över El- och energiprogrammet. 

Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet

El- och energi­programmet ska ge grundläggande behörighet till högskola och universitet. De nya bestämmelserna ska tillämpas första gången för elever som påbörjar utbildning höstterminen 2023.

Elektriker kommunikation och säkerhet - yrkesprov Lernia 2204
Elektriker Kommunikation och säkerhet

Hösten 2019 tog arbetet fart med att utveckla ETG:s senaste tillskott i utbildningsutbudet, ETG Elektriker Kommunikation och säkerhet. Utbildningen är framtagen för att möta branschens behov av larm- och säkerhetstekniker och leder till ECY-certifikat. Den första eleven har nu gjort yrkesprovet från utbildningen! En milstolpe i ETG College utveckling!

ETG College Enkäter 2022
ETG College enkäter 2022

ETG College genomför årligen ett systematisk kvalitetsarbete för att ta ”tempen” ute på skolorna. Detta genom att hämta in material via enkäter som sedan följs upp under hösten.

SEK Handbok 461 ute nu

ETG College samarbetar med flera leverantörer för att bidra till att eleverna i sin utbildning ska få ta del av de senaste inom branschen. Denna gång är det Svensk elstandard (SEK) som uppdaterar aktuella standarder.